Android 8 auto radio en mijn ervaring ermee

Mijn auto

 • Toyota Prius 2008 Comfort
 • 140.000km
 • Leder interieur

Pas geleden heb ik een, voor mij, nieuwe auto aangeschaft. De nieuwe auto is een Toyota Prius Comfort uit 2008. Na mijn leasewagen (Opel Zafira 2016) was het een leuke upgrade van mijn Toyota Aygo naar de Prius. Na de eerste week begon ik wat dingen te missen in de auto zoals navigatie en bluetooth. De comfort versie van de Prius is een redelijk kale versie van de auto. In de Aygo gebruikte ik vooral mijn telefoon welke ik verbonden had middels een aux kabel met mijn radio. De radio welke met de Prius kwam kon alleen AM/FM spelen en verder niets. Aangezien ik graag bezig ben met technologie leek het mij leuk om niet een normale radio te kopen maar een “slimme”. Tijdens het rondkijken kwam ik zowel Android als Apple radio’s tegen (Niet de grootste fan van Apple 😉 ). De Android radio’s waren voornamelijk modellen welke nog Android 6 of 7 hadden en waarbij ik dus geen toekomstige updates ga verwachten. Na een paar dagen research kwam ik uit op een Xtrons Android radio voor mijn auto. Audiovolt had een radio op voorraad welke meteen alles zou bevatten om hem in te kunnen bouwen.

Het bestellen van de radio

Tijdens het online bekijken van de radio zag ik dat ik voor mijn auto een extra kabeltje nodig had voor de stuurwielknoppen. Na een paar korte mailtjes, welke vrijwel direct beantwoord werden, ben ik overgaan tot het kopen van de radio. De mailtjes waren voornamelijk voor de zekerheid dat deze paste in mijn auto, aangezien het geen klein bedrag is voor een radio.

Mijn order bestond uit de volgende producten:

 • € 399,- | Android 8 radio
  • Toyota Prius 2008 stereo afdekplaten
 • € 36,-   | Stuurwiel interface adapter
 • € 65,-   | Stuurwiel interface

Totale prijs: € 500,-

Wachten en YouTuben

Het probleem dat we allemaal kennen, spullen bestellen en dan al die tijd moeten wachten… In de tussentijd ben ik gaan YouTuben om vooral te kijken hoe ik deze radio uiteindelijk het beste kan inbouwen. Al snel kwam ik een Engelstalige video tegen van, More Pi, en heb ik de volledige YouTube video bekeken (34:10). Deze video heeft mij uiteindelijk flink geholpen.

De dag van aankomst

Eindelijk!! De radio is binnen!! Damn de radio ziet er goed uit en is een stuk lichter dan ik had gedacht. Aan de achterzijde zijn ontzettend veel connectors waar alle kabels makkelijk op aan te sluiten zijn. Aan de voorkant zijn weinig knoppen maar daarvoor heb ik het Stuurwiel interface erbij gekocht. De radio heeft geen cd speler maar bied wel plaats voor een usb stick (via een adapter kabel aan de achterzijde) of een mini sd kaartje. Helaas kon ik de radio niet testen voor het inbouwen maar natuurlijk wel even alle kabels aangesloten.

De dag van installatie

De dag van installatie is eindelijk aangebroken. Officieel gezien niet mijn eerste mod voor de auto aangezien ik er al meteen de luxere kentekenplaten opgezet heb, mijn vriendin de ventieldopjes vervangen heeft voor blauwe maar dit mag natuurlijk de pret niet drukken. Voor deze modificatie van de auto mocht ik het halve dashboard gaan losmaken, gelukkig had ik hiervoor de YouTube video nogmaals bekeken. Uiteindelijk koste het losmaken van het dashboard maar 10 minuten en 2 schroeven. De radio zat vast met 2 8mm en 2 10mm bouten. Eenmaal los kon ik de radio eindelijk losmaken.

Net als bij een computer probeer je zo snel mogelijk te testen voordat je alles weer dicht maakt, ook in dit geval dus. De radio starte meteen de eerste keer maar had ongeveer 30 seconden nodig, hopelijk is dit niet iedere keer. Na alles ingesteld te hebben toch even de auto uitgezet en opnieuw weer aan, binnen een seconden stond de radio alweer aan gelukkig!

Helaas kwam mijn wifi van het appartement niet tot mijn auto en heb ik de setup moeten doen via de hotspot van mijn telefoon, het instellen koste uiteindelijk 500MB. De radio werkt snel en ontzettend goed, de skin is duidelijk maar zal toch zo snel mogelijk vervangen gaan worden voor een alternatief.

Damn ik was toch nog wat vergeten…

De radio werkte en ik was zo ontzettend blij dat ik alles meteen weer terug bouwde en vervolgens werkend wou zien tijdens het rijden. Eenmaal alles klaar was natuurlijk meteen gekeken of de radio het nog steeds deed, hij deed het nog! Tijdens het testen was ik vergeten de stuurwielinterface aan te sluiten, ik had gedacht dat deze al meteen via het standaard harnas verbonden waren. Niet erg dan doe ik dat de volgende dag wel maar ik wil eerst een testritje maken.

Na een korte rit kreeg ik het warm in de auto en wou ik deze instellen maar… er kwam geen data op het scherm van de Prius. Ik kon goed voelen aan de temperatuur van de auto dat wat ik instelde toch nog werkte. Hmmm wat kon ik in godsnaam vergeten zijn… Ik herinnerde mij gelukkig spontaan een stukje wat naar voren kwam in de YouTube video welke ik gekeken had tijdens het inbouwen. In de video van More Pi spraken ze over een 68ohm resistor welke niet bij hun radio erbij zat maar wel nodig was om het bovenste scherm te laten werken. Normaal bestel ik alles online maar ik wou dit probleem vandaag nog verhelpen, uiteindelijk een winkel gevonden en koste het mij 1 euro voor 4 stuks. Na het kopen hiervan heb ik AudioVolt wel nog gemailed dat hun kit voor de Prius dus niet compleet is, helaas nooit meer iets terug gehoord.

Totale kosten tot nu toe € 501,-

Alle vergeten dingen verhelpen

De tijd is gekomen om alle vergeten dingen aan te sluiten (kwam erachter dat ik ook nog 1 bout vergeten was). Ik haalde het dashboard, scherm en de radio weer los on zocht online (some photos) waar ik de resistor moest plaatsen. Na het plaatsen van de resistor de auto aan gezet en het scherm werkte weer!

Ok, het laatste onderdeel nog, de stuurwiel interface. Hier was ik echt compleet blind bezig, alles was gelabeld maar ik was tot stom om dat niet te zien, de stuurwiel interface bestaat uit de volgende draden:

 • Key 1
 • Key 2
 • GND

Nadat ik eindelijk alles had aangesloten meteen de auto aangezet en alles getest. Hmm de knoppen werken niet, even zoeken of je ze ergens kan configureren en natuurlijk meteen het bijbehorende appje op de radio gevonden. Na een korte configuratie alles meteen werkend.

Radio fitment

Hierbij had ik het niet helaas meteen door dat er op de oude radio clips zaten die ik moest overzetten. Na een tijdje klooien met tape enz kwam ik hier achter en paste het voor 99%. Met een aftermarket radio zal je nooit hetzelfde visuele resultaat krijgen als met de standaard radio. Mijn radio is ook niet specifiek gemaakt voor de Prius generatie 2 dus ik neem het maar voor lief. Xtrons heeft wel voor veel andere modellen kant en klare radio’s, zo ook bijvoorbeeld voor de Prius generatie 3 (Prius gen 3 radio).

Ervaring

10/10

Totale kosten tot nu € 501,-

De radio is vet!.. hmm ja beter dan een normale radio… ja het blijft een soort van tablet achtig iets in je auto als radio… Persoonlijk vind ik deze radio leuk en gebruik ik hem met plezier. Hij werkt goed als bluetooth carkit en is de rest precies zoals je van Android/Google al gewend bent. Wat ik hier wel kan aanraden is om een apart Google account aan te maken voor je radio. De minpunten welke ik zo ver kan opnoemen tot nu toe is dat het scherm behoorlijk “shiny” is, wanneer de zon laag achter je staat kan het zijn dat hij via het scherm in je gezicht schijnt. Het andere nadeel is dat de scherm helderheid redelijk beperkt is helaas.

Heb je een auto met een standaard radio en wil je graag een “slimmere” dan kan ik deze radio aanraden maar alleen als je hiervoor bereidt bent wat meer te betalen. Voor de €501,- heb je een mooie Android radio welke hetzelfde werkt als je Android gsm.

Op dagelijkse basis gebruik ik de volgende apps:

 • Google Maps navigatie
 • Flitsmeister
 • Spotify
 • Radio app wanneer ik geen Spotify wil luisteren

Upgrades

De radio is goed uit te breiden maar hierover twijfel ik nog hoe ver ik ga.

 • Externe microfoon voor het bellen
 • Bluetooth OBD2 voor het uitlezen van de auto via de radio
 • Achteruit rij camera
 • DAB+ antenne

Wat vond je van mijn eerste blog? Zou je graag meer hiervan willen zien/lezen icm mijn YouTube channel dan laat snel een comment achter hier beneden!

10 thoughts on “Android 8 auto radio en mijn ervaring ermee

  1. Hey Jordan,
   Dit is mogelijk natuurlijk op eigen risico, het inbouwen was achteraf best makkelijk. Momenteel alleen erg druk met werk en ik woon in het zuiden van Limburg. Ik kan ook altijd hulp bieden op afstand.

   Greets Wouter.

 1. Gelezen. Ben bezig dit te gaan laten doen. Complimenten voor de blog. Ik heb een Prius 2006 en spoedig hetzelfde erin. Groet uit Haarlem.

  1. Haha sorry voor mijn enorm late reactie. Mocht je interesse hebben in Android Auto dan kan dat ondertussen ook op dezelfde radio. Ik Heb nu via de app headunit reloaded en een usb kabel android auto vanaf mijn telefoon op de radio. Het werkt precies zoals in moderne auto’s waarin Android Auto al is ingebouwd. Veel plezier ermee!

 2. Goeie uitleg,
  Ik kwam dit artikel tegen nadat ik zo een zelfde radio had aangeschaft incl stuurwiel adapter.
  Kunt U mij vertellen of dat dat kabeltje wat uit die acv interface komt met de losse draadjes er standaard bij zat en hoe de pinout van die stekker is.
  Aangezien ik die kabel niet heb.
  Bvd, Patrick

  1. Excuses voor de late reactie. Alles was zo goed als plug-and-play. Er hoeven geen nieuwe kabels gemaakt te worden alleen alles wat meegeleverd wordt moet aangesloten worden. Enige wat wat modificatie nodig heeft is het aansluiten van het weerstandje zodat het prius scherm correct blijft werken.

 3. Hallo Wouter,,
  Hoe zijn jouw ervaringen tot nu toe?
  Ik heb kort geleden bij de dealer een 2e-handse Prius Aspiration Plug-in 2013 gekocht. Het is voorzien 2DIN Toyota Touch&Go (zonder nav) en bovendien heeft de vorige eigenaar ook nog een Parrot carkit laten inbouwen.

  Ik was van plan om dat alles te vervangen door een Android unit maar krijg geen betrouwbare de indruk van de schimmige handel daarin en lees verhalen dat het vaak traag werkt en problemen geeft.
  Touch&Go biedt eigenlijk voor mij al bijna alles wat ik nodig heb (BT, handsfree bellen, audio streaming via Spotify op mijn mobiel of afspelen van hardeschijf via USB aansluiting).
  Het enige wat ik nog graag zou willen is navigatie op het scherm. En een android unit leek mij ideaal als je daarop ook navigatie apps zou kunnen draaien. Maar dan wel vloeiend en probleemloos.
  Ik had het eigenlijk al opgegeven en een tomtom device te overwegen totdat ik vandaag jouw verhaal tegenkwam.

  Dus ik ben benieuwd naar jouw ervaring toto nu toe: werkt het nog steeds ‘probleemloos’, gebruik je er ook navigatie apps (Google Maps, of andere) op en een draaien die vloeiend, weet jij welk merk/fabrikant het is (ik begrijp dat het bijna allemaal Chinese apparaten betreft), processor en hoeveel werk- en opslaggeheugen? Op Amazon zie je in het aanbod daarin door de bomen het bos niet meer.
  Misschien overval ik je met al deze vragen maar jouw ervaring kan me erg helpen om toto een keuze te komen.

  Ik ben heel benieuwd naar jouw antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Louis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *